Hudpleie

Skånsom omsorg for babyen

Arp er en flasslignende tilstand som mange babyer har i hodebunnen. Heldigvis er det både enkelt og hyggelig å ta vare på babyens hodebunn og bli arrfri. Og viktigst av alt, det kan gjøres uten mye sterke kjemikalier.

Arp er en flasslignende tilstand som mange babyer har i hodebunnen. Heldigvis er det både enkelt og hyggelig å ta vare på babyens hodebunn og bli arrfri. Og viktigst av alt, det kan gjøres uten mye sterke kjemikalier.

Mange babyer får arr de første månedene og for noen barn er det et tilbakevendende fenomen. Arp er en opphopning av døde hudceller i hodebunnen som er helt ufarlig, men som kan forårsake mild kløe. Mange foreldre ønsker også å behandle kløen, da de gulbrune skjellene kan få babyen til å se skitten i hodebunnen – spesielt hvis barnet ikke har mye hår ennå. Selv om arp vanligvis går over av seg selv over tid, er det en veldig god idé å sette i gang prosessen og unngå potensielle forstyrrelser.

Hvordan behandle Arp

Selv om små babyer ikke trenger å bades hver dag, nyter mange foreldre og barna deres et kveldsbad som en del av deres velvære. Kveldsbadet (eller et hvilket som helst annet bad) er en utmerket mulighet til å behandle Arp, og det kan faktisk være en virkelig avslappende tid.

Tips: Husk å ha alt klart før du begynner å bade. Babyer har som kjent ikke lov til å være alene i badekaret, så litt forberedelser er avgjørende for en stressfri og hyggelig behandling.

Sådan behandles arp hos babyer.
  1. Våt eller vask babyens hår og hodebunn. Det første trinnet er å myke opp skjellene litt.
  2. Påfør litt olje eller en skånsom sjampo/balsam i babyens hodebunn uten å vaske den ut.
  3. Bruk en kam eller børste for forsiktig å gre babyens hodebunn. Beveg deg i forskjellige retninger og i milde sirkler. Målet er å fjerne døde hudceller fra huden – ikke å rive eller irritere levende hud. Fortsett forsiktig og arbeid på overflaten uten å bruke sterkt press. Bruker du kam kan du med fordel legge den sidelengs slik at du gre nesten med siden av kamtennene.
  4. Tørk babyens hodebunn grundig med håndkleet og sørg for at hodebunnen får luft. En konstant våt hodebunn vil bare føre til mer arrdannelse, så hold ut hvis du kan. Det kan være lurt å bruke en hårføner på den kuleste innstillingen for å fremskynde tørkingen.

Tips: I stedet for i badekaret kan du enkelt behandle hodebunnen mens babyen sitter i en hvilestol eller ligger på en lekematte. Legg et håndkle under hodet for å forhindre at stolen eller teppet blir fett eller flekkete.

Du trenger følgende:

Du kan bruke matolje eller en babyvennlig sjampo eller balsam for å myke opp håret. Hvis du bruker en matolje, sørg for at den vaskes av ordentlig. En god kam eller plastbørste er også viktig når du skal løsne Arp. Det viktigste er at busten eller tennene på kammen ikke er så avrundede at de ikke kan gripe.

Det tar tid å bli kvitt Arp

Husk at babyen din ikke kan bli kvitt arr med en enkelt behandling. Noen barn kan bli arrfrie på litt over en uke. Andre barn er kanskje ikke helt arrfrie før de vokser ut av det.

Fokuser heller på å behandle litt hver dag for å holde det nede.

Det kan virke unødvendig å gi barnets hår en rask børste, men det er faktisk sunt for hodebunnen og forhindrer arrdannelse.

Hårbørster til behandling af arp.
Børster som stimulerer hodebunnen (fra venstre): Wet Brush Mini, som er flott for sammenfiltret hår, Mason Pearson Luxury Natural Boar Brush og kultfavoritten Tangle Teezer.
Intensiv behandling af arp imens barnet hviler eller sover.

Intensiv behandling med arp

Hvis babyen er sterkt rammet og du ønsker å få fart på behandlingen, kan det være en veldig god idé å la litt olje eller balsam ligge i babyens hodebunn over natten eller i noen timer. Det bidrar til å myke skjellene. Om morgenen (eller hvis du har ventet så lenge du vil) kan du gre hodebunnen etter samme instruksjoner som beskrevet ovenfor.

Husk at dersom du er i tvil om riktig behandling for barnet ditt, bør du alltid spørre legen din om råd.

Lykke til med behandlingen!