Hårpleie

“Siste vask”

Dette innlegget handler om «the final wash» som er en del av Curly Girl Method. Les videre hvis du vil vite mer om sluttvasken og hva det egentlig innebærer. Det som menes med siste vask er å rense håret før man starter metoden. Hvorfor er det slutt på silikon og sulfat? Å bruke Curly Girl […]

Dette innlegget handler om «the final wash» som er en del av Curly Girl Method. Les videre hvis du vil vite mer om sluttvasken og hva det egentlig innebærer. Det som menes med siste vask er å rense håret før man starter metoden.

Hvorfor er det slutt på silikon og sulfat?

Å bruke Curly Girl Method betyr blant annet at du ikke bruker sulfater, tørkesprit eller silikoner. Mange hårprodukter inneholder begge deler med god grunn. Silikonen i hårprodukter brukes blant annet for å skape glans og holde håret vakkert og friskt. Hodebunnen produserer naturlig olje for å forhindre at håret tørker ut. Krøllete hår er ofte tørrere enn rett eller fint hår. Det er derfor krøllete hår elsker naturlige oljer. Når du vasker håret i produkter med silikon, trenger det inn og lager en film rundt håret. Denne membranen hindrer olje og fuktighet i å trenge inn. Derfor inneholder de samme produktene typisk også sulfater, som trenger inn i håret og fjerner den naturlige oljen slik at håret ikke ser fett ut.

Kan du se djevelens spiral? Ditt bølgete eller krøllete hår trenger fuktighet og naturlige oljer, men disse kan ikke trenge inn på grunn av silikonen som forsegler håret. Sulfatene fjerner oljen og sammen med silikonen etterlater den håret ditt tørt og livløst. Derfor må du slutte å vaske håret i silikon og sulfater hvis du følger curly girl-metoden.

Siste vask, slik er det gjort

Nå som du vet hvorfor silikoner og sulfater ikke anbefales for ditt krøllete/bølgete hår, kommer her løsningen til deg som kalles sluttvask.

Den siste vasken vasker all silikonet ut av håret. De fleste silikoner som brukes i hårprodukter er ikke vannløselige. Så for å bli kvitt silikonet, må du vaske håret en siste gang med et sulfat.

“Wow! … tenker du kanskje. Jeg nevnte nettopp at sulfater ikke skal brukes!” “Ja, du har helt rett!”

Men du må vaske den en siste gang i et sulfat som ikke inneholder silikon for å bli kvitt det. Det er derfor det kalles sluttvasken, for fra nå av kan du IKKE vaske håret med sulfater lenger.

Produkter du kan bruke til sluttvask:

Slapp av, fett hår er helt naturlig til å begynne med

Etter siste vask vil du raskt kjenne olje/fett nesten siver ut av hodebunnen. Slapp av, det er helt naturlig og normalt. Du må huske på at hodebunnen og håret er vant til å produsere mye olje for å overkompensere for bruken av silikon. Dette ble vanligvis “ryddet opp” med sulfater, og det var derfor du ikke la merke til det. Nå som du har fjernet begge fra hårproduktene dine, trenger håret ditt bare å venne seg til å ikke lenger produsere naturlig olje.

Da jeg gjorde min siste vask var det vanvittig mye olje i hodebunnen. Jeg kunne ta et stykke papirhåndkle og tørke det. Men gi det tid, det går over. Håret ditt trenger bare å venne seg til den nye, sunne syklusen.