Hårpleie

Hvordan & fjerne; forhindre flass

Mange av oss lider av flass – enten som følge av tørr hodebunn eller mer gjenstridige typer flass. Faktisk kan flass ha mange forskjellige årsaker og derfor er det mange forskjellige måter å bekjempe det på. Vi har samlet de beste tipsene og produktanbefalingene som kan hjelpe deg med å bli kvitt flass og gi […]

Mange av oss lider av flass – enten som følge av tørr hodebunn eller mer gjenstridige typer flass. Faktisk kan flass ha mange forskjellige årsaker og derfor er det mange forskjellige måter å bekjempe det på. Vi har samlet de beste tipsene og produktanbefalingene som kan hjelpe deg med å bli kvitt flass og gi deg en sunn og vakker hodebunn.

Ulike årsaker til flass

Det første trinnet i å behandle flass er å finne ut hvilken type flass du har og hva som forårsaker flasset. Her er en oversikt over de vanligste årsakene til flass.

Tørr hodebunn

De fleste vil legge merke til små, tørre flak som følge av tørr hodebunn. Det kan komme med årstidene, spesielt i vintermånedene når luften er tørr. Det kan også skyldes at du vasker håret for ofte, for eksempel hvis huden din reagerer følsomt på sjampoen din, eller du bader i veldig varmt vann.

En tørr hodebunn kan som regel raskt bringes tilbake i balanse med en god flasssjampo, som gjenoppretter fuktigheten til hodebunnen. Det kan også være lurt å prøve en sjampo uten SLS (Sodium Laureth Sulfate) – et såpestoff som får produktet til å skumme, men også tørker det ut.

Skur

Huden og hodebunnen er alltid dekket av en naturlig gjær som hjelper til med å regulere hudfornyelsen. Mange ting kan føre til en overvekst av denne gjæren, noe som skaper flere hudceller i hodebunnen og den overstimulerte hudfornyelsen blir plutselig til mange og synlige flass.

Har du psoriasis kan det hjelpe å ta vare på immunforsvaret med en sunn livsstil (rimelig søvn, fornuftig kosthold og aktiviteter som er mest mulig stressfrie). I tillegg kan overdreven soppangrep praktisk talt bekjempes med tjæreholdig sjampo.

Soppen trives best i en fuktig hodebunn, se våre tips for en sunn hodebunn nedenfor.

Psoriasis

Psoriasis er en vanlig, arvelig hudsykdom som forekommer i mange former. Noen vet ikke at de har det engang, andre har typisk fet flass i hodebunnen, og de som er hardest rammet er alvorlig påvirket av kløende, fet flass i ulike områder av kroppen.

Husk at du kan ha en kombinasjon av disse typene flass og det er en veldig god idé å søke råd hos lege eller hudspesialist dersom du mistenker at flasset skyldes eksem og psoriasis, som ofte krever resept krever behandling

Våre favoritter mot flass (fra venstre): System 4 Shale Oil Shampoo særligt til fedtet, irriteret hovedbund, Neccin Shampoo Dandruff Treatment 1 særligt til tør hovedbund, Philip B Anti-flake Relief Shampoo særligt til psoriasis og Maria Nila Head & Hair Heal Shampoo der er en fantastisk all-round anti-skæl shampoo, vegansk og fri for parabener og sulfater.
Våre anti-flass-favoritter (fra venstre): System 4 Shale Oil Shampoo spesielt for fet, irritert hodebunn, Neccin Shampoo Dandruff Treatment 1 spesielt for tørr hodebunn, spesielt for psoriasis Maria Nila Head & Hair Heal Shampoo Denne er en fantastisk all-round sjampo mot flass, vegansk og fri for parabener og sulfater.

Tips for en sunn hodebunn

Uansett hvilken type flass du har, er god hodebunnspleie et godt utgangspunkt for din flassbehandling.

Unngå å vaske håret
Unngå å vaske håret for ofte. Bruk en god tørrsjampo slik at du kan utsette neste hårvask en dag eller to.

Tørk håret grundig
Unngå å sove med fuktig hår. Det øker tørketiden og hindrer fuktighet i å slippe ut, noe som forverrer flass. Etter å ha badet og vasket håret, bør du alltid sørge for at du lufttørker eller føner grundig slik at huden kan puste.


La hodebunnen ventilere
Unngå også å bruke lue eller sette opp håret når det er fuktig. Luer hindrer håret i å tørke ordentlig, og det samme gjelder å samle håret i en strikk eller klips.

Hindre
Som et forebyggende tiltak, bruk en flasssjampo eller en annen skånsom sjampo hvis du er utsatt for flass.

Effektiv maske mot flass

I tillegg til en nærende flasssjampo, kan du også behandle hodebunnen med en herlig maske som renser og pleier uten å tørke den ut. Du kan lage den selv som følger:

  • Varm forsiktig 1 dl kokosolje i en liten panne til den blir flytende og ta av varmen. Den skal bare være lunken.
  • Bland den flytende kokosolje med en ts. Palmarosa/pelargoniumolje og en halv teskje. Te tre olje.
  • Masser blandingen inn i hodebunnen (hvis håret er tørt) og la det virke over natten.
  • Husk å legge et håndkle på puten for å beskytte den mot oljen. Vask ut dagen etter med en skånsom sjampo.

Bruk masken hver dag til du merker at flasset avtar merkbart. Hvis flass oppstår igjen, kan du bruke masken som et forebyggende tiltak.

Du kan også bruke en ferdig løsning fra Moroccanoil, som er enkel å starte med og virker fantastisk og beroligende på hodebunnen. Moroccanoil Dry Scalp Treatment inneholder blant annet geranium og salisylsyre, som er bra mot flass.

Del gjerne dine erfaringer med flassbehandling i kommentarfeltet. Hva fungerer for deg? Og hva fungerte ikke?

Lykke til med flassbehandlingen!